Wita wszystkich w kolejnej odsłonie Shadowcraft. Jak się już można było domyślić z tytułu dziś mamy kolejny wpis odnośnie Paladyna. Sytuacja na "dziś" jest taka, że mój Palek-Emeryt (Retired ang. emerytowany) wszedł do Outland. Podsumowanie ostatnich leveli w Azeroth - bułka z masłem. Przejście z poziomu 50 do 58 zajęło mi dosłownie kilka godzin. Żadnych problemów po drodze (nawet kilka elitków padło - np Litch na środku miasta w EPL). Gotowy na totalną zmiannę tego samopoczucia wkroczyłem do Outland.
Ktoś mógł by zapytać dlaczego zmiana samopoczucia? Ano wynika to z moich poprzednich doświadczeń. Przejście do Outland zawsze było bardzo bolesne i levele 58 - 59 zwięczone były niejedną śmiercią spowodowaną osaczeniem przez 3 przeciwników
. Jakże ogromne było moje zaskoczenie gdy wszedłem do Outland jako Ret Paladyn i .... to był ciąg dalszy rzeźni niewiniątek. Nie wiem czym to jest spowodowane, podobno Blizzard w kilku ostatnich patchach sporo ułatwił no a Palek jest straaaaaasznie mocny w levelowaniu (powiem szczerze, że wg mnie jest najmocniejszą ze wszystkich klas jakie do tej pory levelowałem). W każdym bądź razie nie miałem najmniejszych problemów, żeby wykonać już około połowy questów w Hellfire Pen. nawet z samodzielnym zabiciem elitka w jaskini na poziomie 60-tym. Cruel Intentions niestety nie uda mi się raczej zrobić samodzielnie. No cóż, ten jeden quest to się jakoś zrobi w grupie.Mam też już pierwsze doświadczenia odnośnie nowego Dungeon Finder-a. Jest na prawdę świetny! Spędziłem chwilkę kompletując trochę sprzętu do leczenia i zawsze szukam grupy jako DPS / Healer. Co śmieszne jak na razie nie dało to mi szans na DPS-owanie
Z pozostałych rzeczy, widze coraz więcej kontrowersji dzięki add-onowi Gear Score. No cóż, wymyślił to jakiś człowiek może i do całkiem niezłych celów, ale wg mnie korzystają z tego przede wszystkim idioci. Są to osoby tego samego pokroju co Ci którzy mówią że nie mogę ich leczyć jako Ret.
Zawsze rozbawia mnie do łez kiedy widzę, ze ktoś zbiera grupę do ToC, ale ma wymagania na gear wejściowy daje na poziomie ICC. Jest to chore i zawsze mnie zastanawia - po jaką cholerę ktokolwiek chciałby dołączyć do takiego rajdu?
Wg mnie jest na to tylko jedna rada - samemu zorganizować grupę. Nie jest to wcale takie trudne, choć na poczatku może być stresujące.
Gear Score tak na prawdę o niczym nie świadczy. Następnym razem kiedy będziecie chcieli uwzględnić GS w swojej informacji o wymaganiach pomyślcie ilu widzieliście osobników, którzy pomimo dobrego albo bardzo dobrego gearu radzili sobie bardzo marnie. A ilu było takich, którzy pomimo teoretycznie słabego sprzętu wcale nie odstawali od grupy, a dodatkowo byli na prawdę użyteczni.
Wg mnie achievement-y mówią dużo więcej o umiejętnościach niż Gear Score. Jak widze osobę, która ma np Dedicated Few z Naxx i zrobiła go w czasach gdy nie było jeszcze Ulduar, to wiem, że taka osoba potrafi wycisnać ze swojej klasy prawie wszystko. Wszyscy zapominają, ze gear może zdobyć każdy kto ma choć trochę chęci i czasu do zmarnowania, ale inteligencji, spostrzegawczości oraz szybkości reakcji nie jest już tak łatwo zmienić.
To koniec na dziś. Trzymajcie się ciepło, bo śniegi za oknem obfite